Kamerplanten

De in ons assortiment opgenomen planten zijn niet specifiek bedoeld als kamerplant. Maar toch, heeft de plant de juiste maat, bloeit ze mooi en zou u die mooie bloemen eerst in huis willen plaatsen.  Het kan.
Daarom hier enige uitleg over verzorging van kamer hortensia’s.

Water geven  bij  kamerplanten.

Als u een hortensia in huis plaatst is regelmatig water geven een noodzaak voor het behoud van de plant. De aarde in de pot moet vochtig gehouden worden. Echter ook weer niet zodanig, dat de plant met “natte voeten” komt te staan.
Als een kamerhortensia te veel water heeft gekregen en het overtollige water enige tijd in de overpot of op de schotel blijft staan, kunnen de wortels of delen daarvan zuurstofgebrek krijgen en ze sterven af. De bloemen en bladeren hangen dan helemaal slap, terwijl de grond nog vochtig is

Voor diegenen, die moeite hebben de plant de juiste hoeveelheid water te geven en hem soms laten verdrogen en een andere keer juist teveel water geven, volgt hier een methode die altijd succes heeft en waarbij u zichzelf aanleert een beter gevoel te krijgen over de hoeveelheid water, die de plant verlangt:
Zodra u denkt dat de plant water nodig heeft, dompelt u de pot geheel onder in lauw water en laat hem flink ”uitborrelen” . Na het uitlekken weegt u de plant. Dit is het maximumgewicht.
Geef nu gedurende meerdere dagen geen water. Let goed op wanneer de plant een beetje slap gaat hangen. Zet hem dan weer op de weegschaal. Dit is het minimumgewicht.
Zorg er vanaf dat moment voor, dat het gewicht van de plant schommelt tussen minimum- en maximumgewicht.
Controleer dit door de plant regelmatig te wegen en met water het gewicht aan te vullen tot ruim boven de middenwaarde.

Redden van de plant, die dreigt af te sterven door zuurstofgebrek:

Als de bloemen en bladeren slap blijven hangen, terwijl de grond vochtig is, kan de plant “verdronken” zijn, doordat teveel water is gegeven, dat in de overpot of schotel is blijven staan.
De plant heeft te lang  met “natte voeten” gestaan en de wortels zijn door zuurstofgebrek deels afgestorven. Wanneer zelfs vroeg in de ochtend blad en bloem nog steeds slap hangen, dan is het erg slecht gesteld met de plant.
In een laatste reddingspoging om de plant in leven te houden gaan we als volgt te werk. We knippen de bloemen af. De bovenste twee bladparen net onder de bloem worden ook afgeknipt. De overige bladeren worden gehalveerd met een mes of schaar.
Dit doen we om de verdamping zoveel mogelijk te beperken.
De plant nu wegzetten op een koele niet zonnige plaats. Mag ook buiten zijn.
Na enige tijd weer spaarzaam water geven.  Mogelijk volgt herstel en hebt u de plant gered.

Voedsel in huis:

Één maal per 14 dagen een normale dosering vloeibare kamerplantenvoeding, volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking, met het gietwater meegeven, is voldoende om een mooie gezonde plant te houden.