Stekken of afleggen

Bijna alle soorten hortensia’s kunnen goed door stekken of afleggen worden vermeerderd.

Stekken.

In de zomer (juli tot september) nemen we kruidachtige stekken. Scheuten, die niet meer groeien, niet hebben gebloeid, en al een beetje beginnen af te rijpen, maar nog niet bruin en houtig zijn.  We nemen een scheut van ongeveer 10 cm lengte, bij voorkeur met twee paar bladknoppen.
Als de bovenste bladeren groot zijn, halveer ze dan en verwijder alle overige bladeren.

De stekken worden in stekgrond of in een mengsel van zand en turfmolm geplaatst. Het is raadzaam om de stek onder glas te plaatsen, maar dat is niet noodzakelijk. De stek zal al snel bewortelen.  Pas op, laat de grond vervolgens niet helemaal uitdrogen.  U moet de plantjes aandacht blijven geven !
De stekken dienen in de winter koel en licht bewaard te worden en kunnen in het volgende voorjaar op de plaats van bestemming worden geplant.

Afleggen.

De hortensia is ook te vermeerderen door middel van afleggen. Buig een tak van de hortensia naar de grond. Overdek de tak met een handvol grond en leg er een steen op.
Na twee jaar zal de aflegger wortels hebben. De tak wordt van de hortensia afgeknipt, de jonge plant wordt uitgegraven en op de plaats van bestemming geplant.