Tegen het eind van de zomer, in de maanden september of oktober, zijn de hortensia bloemen geschikt om als droogbloem te worden gebruikt. De bloemen moeten hard en stug aanvoelen. Ze moeten knisperen, ook de binnenste bloemblaadjes moeten hard en leerachtig aanvoelen.
Een methode om vast te stellen of de bloem geschikt is om te gaan drogen is de volgende:
U kijkt naar de kleur van de bloem en u luistert naar de bloem terwijl u er voorzichtig in knijpt. Als de bloem bruin is geworden, bent u te laat, neem de volgende.
Leg uw oor tegen de bloem en knijp er voorzichtig in. Als de bloem een ritselend geluid geeft is de bloem geschikt om te worden gedroogd. Hoort u geen ritselend geluid, dan is de bloem onvoldoende hard en stug en moet u nog even wachten.
De bloemen snijden we af, in elk geval vóór de eerste vorst, op een tijdstip waarop het vochtgehalte van de lucht zo minimaal mogelijk is. Dit is veelal tegen het einde van de middag.
Vervolgens zijn er meerdere manieren om te drogen.
1 – Voor ons de beste methode: Haal alle bladeren van de tak en plaats de bloem in een vaas met een laagje water in een koele en donkere ruimte. Water niet bijvullen. De bloemblaadjes verschrompelen niet door het water en de kleur blijft hierbij het beste behouden.
Eventueel kunt u wat glycerine aan het water toevoegen. De kleur zal dan nog beter behouden blijven, maar de bloem wordt wel wat brosser.
Als het laagje water uit de vaas verdwenen is, kan de bloem worden opgehangen, zoals hier bij 2 omschreven.
2 – Hang de bloemen ondersteboven op een warme donkere plaats. De bloemen worden dan door de lucht gedroogd, de lucht neemt het vocht uit de bloemen.
of
3 – Leg de bloemen in een bak met schelpenzand of waspoeder. Het zand of waspoeder onttrekt dan het vocht uit de bloem.
Na enige tijd, als al het water aan de bloem is onttrokken, hebt u een droogbloem, waarmee u kunt decoreren in een mooi droogbloemarrangement.
Gedroogde grote Annabelle bollen