Blauwkleuring

Een van de kenmerkende aspecten van de hortensia is dat ze het vermogen heeft een andere kleur aan te nemen. Althans dat gaat op voor de Hydrangea macrophylla en een aantal variëteiten van de Hydrangea serrata.
Van deze hortensia’s kan de bol of het bloemscherm, onder bepaalde omstandigheden, een blauwe kleur aannemen De andere soorten zullen niet veranderen van kleur.

De kleur blauw die verschijnt zal overigens per hortensia kunnen verschillen. Lichtroze en crèmekleurige Hydrangea zullen verkleuren naar lichtblauw of zilverig blauw. Donkerroze of rode Hydrangea zullen een donkerblauwe of zelfs dieppaarse kleur kunnen aannemen.
Voorwaarde voor het blauw worden van de bloem is, dat de plant in zure grond staat en dat aluminiumsulfaat of kali-aluin is toegevoegd.
Staan de planten in grond met een neutrale pH waarde (niet zuur, niet kalkrijk) of in kalkrijke grond, dan zullen de bloemkleuren in het algemeen rood, roze of wit zijn. Overigens een witte hortensia blijft een witte hortensia en kan hooguit aan het einde van de bloeiperiode wat roze stipjes krijgen.
Staan de planten in zure grond (grond met een lage pH waarde) en wordt kali-aluin of aluminiumsulfaat toegevoegd, dan zullen de bloemkleuren blauw worden.
Zand- en veengrond is veelal zuur (dus blauwe bloem), kleigrond is kalkrijk (dus roze bloem)

Hoe kunt u ervoor zorgen dat de grond een hogere zuurgraad, ofwel een lage pH waarde, krijgt !

Worden hortensia’s spontaan blauw, dan staan ze zeker in zure grond en bevat de grond zeer zeker ook ijzer en aluminium.

De grond kunt u zelf een hogere zuurgraad bezorgen door:
–                     Kort na de winterperiode turfmolm, bladaarde of bosgrond, met een beetje gedroogde koemest, door de bovenlaag van de grond rondom de plant in te werken en daarna  tot aan de zomer nog maar spaarzaam te bemesten.
Bij weinig bemesting zullen de bloemen wat kleiner zijn, maar ook steviger.
–                     De grond te bemesten met zwavelzure ammoniak. In de periode juli tot met maart geen meststoffen toevoegen aan de grond.
–                     De planten gieten met regenwater, dat bevat namelijk geen kalk.

Het zuurgehalte van de grond wordt aangegeven met de pH-waarde. Een pH van 5 en minder betekent een zodanig zure grond, dat de hortensia blauw kan worden. Een pH van 5,6 tot 6,5 betekent dat de grond pH neutraal is. Bij een pH waarde boven de 6,5 noemt men de grond kalkrijk of basisch.

5.hovariahopcorn

Toevoegen van aluminiumsulfaat of kali-aluin.

Om een mooie blauwkleuring van de hortensia te bevorderen is het belangrijk, dat de grond naast een hoge zuurgraad ook ijzer en vooral aluminium bevat. Hier kunt u zelf voor zorgen, door elk jaar in de eerste helft van september aluminiumsulfaat of kali-aluin aan de grond toe te voegen.
Afhankelijk van de grootte van de plant kunt u 20 tot 100 gram aluin of aluminiumsulfaat rond de plant strooien en inharken. Beter is nog aluminiumsulfaat op te lossen in warm water en dicht bij de plant gieten. Let op dat het sulfaat niet over het blad wordt gegoten !
Aluminiumsulfaat is bij ons verkrijgbaar.

Andere middeltjes.

Er wordt beweerd, dat roestige spijkers en koperen munten kunnen helpen om de hortensia’s blauw te kleuren. Hier moet eigenlijk niet zo veel waarde aan worden gehecht. Natuurlijk kunnen spijkers en munten het ijzergehalte in de grond enigszins verhogen, maar dat zal wel geruime tijd vergen.
Het verhaal, dat een zakje blauwsel voor de was helpt, is eigenlijk wel juist. Het blauwsel is ongeveer gelijk aan aluminiumsulfaat, alleen het is veel duurder. Dus toch maar aluminiumsulfaat kopen.

De omgekeerde weg:  van blauw naar roze of rood.

Uw hortensia’s worden blauw en u wilt ze graag roze of rood, al naar gelang de gekozen variëteit, hebben. U moet dan de grond weer een hogere pH-waarde geven, en dat kunt u vanzelfsprekend ook beïnvloeden:
–                     Zorg voor een kalkrijke grond. Vermeng kalk door de grond. Wel doseren, zoals op de verpakking wordt aangegeven. Overbodig teveel aan kalk is niet goed voor de voeding van de planten.
–                     Water geven met kalkhoudend water (geen regenwater).
–                     Beslist geen aluin of aluminiumsulfaat toevoegen.

Overigens gaat het zuur maken van grond sneller dan het weer kalkrijk maken van grond. Dus u zult wat langer op weer roze bloemen moeten wachten !2.HopcornFlowerPink

Het blauwen van de hortensia wil maar niet lukken !

Het kan voorkomen, dat ondanks al uw pogingen de hortensia toch niet blauw wil worden. Ga dan eerst na of u wel een Hydrangea soort  hebt die het vermogen heeft om blauw te worden.
Als u een Hydrangea in de tuin hebt, die wel blauw zou moeten kunnen worden, dan zal ondanks uw bewerkingen de grond onvoldoende zuur worden of geen ijzer en aluminium bevatten.
Toch wilt u een mooie blauwe hortensia. Stap dan over op een wat rigoureuzer methode.
Graaf een diepe en flinke kuil, waarin de hortensia kan worden geplaatst. De wortels moeten  voldoende ruimte hebben om te groeien, dus het moet een flinke kuil zijn, tenminste 50x50x50 of zelfs 75x75x75. Beplak de wanden van de kuil met plastic en zorg voor gaten onderin voor de afvoer van overtollig water. Vul de kuil met zure grond, bijvoorbeeld bosgrond of zandige veengrond of een mengsel van uw tuingrond met 70% zure potgrond of tuinturf. Bij ons is in zakken Hortensiagrond lage pH verkrijgbaar..
Bij een eventuele pH-meting moet de waarde beneden de 5,5 liggen.
Plant de hortensia in het gat met nieuwe grond, nadat u eerst de bestaande grond van de wortels hebt afgeschud. De grond bij de wortels enigszins aandrukken en denk erom flink water geven en ook de eerste weken blijven water geven. Bij voorkeur regenwater, kraanwater bevat te veel kalk.
Voeg in de eerste helft van september aluminiumsulfaat of kali-aluin toe volgens de beschrijving.

Meten van de pH-waarde van uw grond.

Voor het meten van de pH waarde van de grond in uw tuin kunt u bij de tuincentra eenvoudige metertjes of test-sets kopen. De omschrijving bij de verpakking geeft precies aan hoe u te werk moet gaan.