Planten en verplanten

Het planten.

 

Het in de tuin planten van de Hydrangea moet met enige aandacht gebeuren. Om jaren van een mooie plant te kunnen genieten is het niet verstandig een Hydrangea klakkeloos en willekeurig ergens in de tuin te planten. Kies een goede standplaats.

DSCF0048metnaam

De meeste hortensia’s kunnen eigenlijk overal worden geplant, zo lang het maar niet in de volledige schaduw is.

Een plaats in de felle middagzon is af te raden voor vooral de witte en erg lichtgekleurde bolhortensia’s van de macrophylla soort. De witte bollen kunnen bruin verbranden. Als de tere bloemblaadjes namelijk door regen of sproeien nat zijn geworden en vervolgens gaat de felle zon schijnen, zijn de waterdruppels als een vergrootglas. Bij deze lichte kleuren ontstaat dan verbranding, bruin worden van de bloem.  De wat donkerder gekleurde bloemen hebben er geen last van.
Alle andere hortensia’s kunnen dus best in de zon, als u maar zorgt voor voldoende water op de warme zomerse dagen. De planten mogen niet verdrogen door te weinig water.
De soorten aspera en villosa doen het niet goed in de felle zon. Daarvoor kunt u beter direct een schaduwrijke plaats kiezen.  De meest ideale plaats voor een hortensia is aan de noord- of oostkant van een beschuttende muur, haag, boom of hoge struik.  In elk geval op een plaats, waar gedurende de dag wel wat zon komt, maar niet de hele dag, juist in de middag niet. Halfschaduw dus.

De hortensia groeit op elke grondsoort. Echter op grond met een hoge pH waarde, zoals op kalkrijke kleigrond, kunnen gebreksverschijnselen (blad wordt geel met nog wel groene nerven) voorkomen. Als de tuin uit kleigrond bestaat is het verstandig de klei te mengen met zo’n 50-70% goede tuinaarde met turfmolm of zure potgrond . Vervolgens een ruim plantgat te maken en de plant in het mengsel te planten.

Vóór het planten wordt de plant met pot enige tijd onder water gedompeld, zodat de wortelkluit met water verzadigd raakt. De pot wordt verwijderd en de plant wordt in het ruime plantgat geplaatst, zodanig, dat de bovenkant van de kluit enkele centimeters onder het maaiveld komt. Het plantgat en de bovenkant van de kluit wordt aangevuld met potgrond, eventueel gemengd met wat gedroogde koemest. De grond wat aandrukken, zodanig dat de plant in een kuiltje komt te staan. Hierdoor zal het gietwater later niet voor de plant verloren gaan, maar dicht bij de plant in de grond kunnen dringen.
Na het planten rijkelijk water geven.

Op onze informatiepagina’s per plant wordt ook altijd aangegeven hoe groot een plant zal worden. Dit is de hoogte en breedte na ongeveer 10 jaar groei. De hortensia groeit relatief langzaam. Om een mooie tuin te creëren vinden wij het niet verstandig bij het planten uit te gaan van de uiteindelijke eindgrootte van de plant. De tuin heeft dan wel erg lang open plekken. Beter is in de loop der jaren door wortelsnoei de groei te beperken of door verplanten een andere tuinindeling te maken.
Wij adviseren voor elke hortensia, hoe groot of klein u ‘m ook koopt, één vierkante meter ruimte te reserveren.  De kleiner blijvende plant wat minder ruimte, de grote struik wat meer ruimte.

Het planten van een hortensia kan, rekening houdend met het voorgaande, door het hele jaar behalve tijdens vorstperiodes. Bij planten in de nazomer of herfst, de plant niet bemesten !

Een hortensia voor balkon of terras.
Een kuipplant.

Als u de hortensia in een pot of teil wilt plaatsen, voor balkon of terras, is het verstandig altijd een pot, teil of kuip te kiezen van voldoende omvang. Dit niet alleen voor de wortelvorming, maar ook vanwege de grotere watervoorraad. Let op dat u een pot of kuip neemt met een gat onderin, zodat overtollig water kan weglopen.01a.Endless Summer.metnaam

Ook nu wordt de plant met pot vóór het planten enige tijd onder water gedompeld, zodat de wortelkluit met water verzadigd raakt. De pot wordt verwijderd en de plant kan in de kuip worden geplaatst, zodanig dat de bovenkant van de kluit enige centimeters onder de rand komt. Vervolgens vullen we de kuip met goede tuinaarde of zure potgrond, zodat de grond na aandrukken op 1 of 2 centimeter onder de rand komt. Hierdoor zal later bij het water geven het water niet meteen over de rand stromen.

Bij het zoeken van een goede plek voor de pot, kuip of teil ook weer hetgeen voorgaand  over een goede standplaats is beschreven in het oog houden. Probeer te voorkomen, dat de plant in de felle middagzon staat. De hortensia zal het best gedijen in halfschaduw.
Een hortensia in de kuip heeft in voorjaar, zomer en herfst elke dag water nodig !  Het beste is regenwater te geven.

Een kamerplant in de tuin of kuip plaatsen.

De soorten Hydrangea, die wij in ons assortiment hebben opgenomen, zijn vooral bedoeld als tuinplant of kuipplant. Wij hebben prachtige hortensia’s te bieden, die de tuin zullen sieren, echter het zijn geen planten, die “op het verkoopmoment in bloei getrokken” bedoeld zijn als kamerplant. Bij tuincentra zie je soms in februari of andere koude maanden prachtig bloeiende hortensia’s. Deze zijn bedoeld voor in de kamer, niet in de tuin !
Onze ervaring is, dat deze als kamerplant in de handel zijnde hortensia’s, het vooral in het begin erg moeilijk doen, als ze vanuit de kamer in de tuin worden geplaatst. Overigens als ze door veel aandacht en goede verzorging er toch doorkomen kunt u er jaren mooie planten aan hebben.
Hebt u een hortensia als kamerplant en wilt u die in de tuin plaatsen, dan hebt u hieronder wat nuttig advies:

Als u de kamerplant in de tuin of buitenkuip gaat planten moet u er rekening mee houden, dat de plant eerst moet “afharden”. Dit is wennen aan de buitenomstandigheden.
Waar moet een hortensia aan wennen ?
Aan zon en wind:  Een plant die uit de kamer komt, is het felle zonlicht en de wind niet gewend. Plaats daarom de kamerplant eerst veertien dagen op een beschutte plaats uit de zon, bijvoorbeeld onder de tuintafel, zodat ze rustig de tijd krijgt om te acclimatiseren.
Aan koude en vorst:  Mits het niet vriest kan de hortensia wel tegen de kou buiten. Als de jonge knoppen in het voorjaar zijn uitgelopen en er komt nachtvorst, dan is bescherming van de plant, vooral de knoppen, noodzakelijk. De plant kan dan het best worden afgedekt met zogenaamd noppenfolie (bubbeltjesplastic) of vliesdoek.
Aan de eerste winter: Als de hortensia wat laat in het jaar buiten is geplaatst kan het zijn, dat de plant nog niet goed is doorgeworteld. Door sterke uitdrogende vrieskou, vooral ijzige schrale wind, zal dan vanuit de wortels geen water meer naar stengels en knoppen worden getransporteerd. Hierdoor zal de plant uitdrogen. Dit kan worden voorkomen door de plant tegen uitdroging door strenge vorst te beschermen door het afdekken met noppenfolie of vliesdoek.

De beste tijd om een kamerplant buiten te planten is na half mei, juni. Er is dan geen kans meer op late voorjaars nachtvorst en de plant krijgt ruim de tijd om goed door te wortelen, zodat ze de eerste winter kan trotseren. Het planten van een kamerplant in tuin of kuip gaat vervolgens op dezelfde wijze als hiervoor omschreven bij planten.

Wilt u bij voorkeur blauwe bloemen.  Houdt daar rekening mee bij het planten !

De Hydrangea macrophylla en sommige Hydrangea serrata hebben het vermogen om van kleur te veranderen. In kalkrijke grond zijn ze roze of rood en in zure grond (grond met een lage pH waarde) zullen ze blauw worden. Zie hiervoor de informatie bij “Blauwkleuring van de Hortensia”

Als u de voorkeur geeft aan blauwe bloemen of bloemschermen is het verstandig daar bij het planten of verplanten reeds rekening mee te houden. Bloemen zullen blauw kleuren als ze worden geplaatst in zure grond (zand- of veengrond). Dat is grond met weinig kalk, die bovendien wat ijzer, maar vooral aluminium, moet bevatten.  Bij het planten kan speciale zure potgrond worden gebruikt of men kan flink wat turfmolm of tuinturf door de grond mengen.

Verplanten

Verplanten van hortensia’s kunnen we het best in de maanden maart en april. In die maanden zullen de wortels van de plant nog niet veel water hoeven op te nemen. Najaar, oktober november kan ook wel, maar dan kan de los in de grond staande plant .door de vorst wat schade oplopen.
In maart en april zal het wortelgestel, dat bij het uitsteken onvermijdelijk wordt beschadigd , bij het opwarmen van de grond de tijd krijgen om te herstellen.
Bovendien zal de plant in het voorjaar nauwelijks meer vorst van betekenis te verduren krijgen, zodat verdroging door strenge vrieskou niet zal voorkomen..

Om zo weinig mogelijk wortels te beschadigen is het raadzaam de te verplanten plant zo wijd mogelijk uit te steken. Bovendien is het te overwegen tegelijk met het verplanten snoei toe te passen. Wortelvolume en “bovengronds” plantvolume kan daarmee weer in evenwicht worden gebracht. Bij Hydrangea’s die eigenlijk niet gesnoeid hoeven worden kunnen dan wat takken worden weggenomen.
Na het verplanten, in het voorjaar en de zomer, regelmatig extra water geven !