Snoeien

Voor het snoeien van hydrangea’s is geen algemene stelregel te geven. Sommige soorten reageren vaak slecht op snoeien, andere soorten kunnen juist heel goed een jaarlijkse snoeibeurt hebben.

We zullen onderstaand het snoeien behandelen voor de soorten die wij in ons assortiment voeren.

Hydrangea macrophylla
Hydrangea serrata
Hydrangea quercifolia
Hydrangea involucrata.

Bij deze soorten geldt het gegeven:  Snoei geeft vooral groei, maar geen bloei.
De macrophylla en de andere hier bedoelde soorten reageren niet zo goed op snoei.
De bloemknoppen worden gemaakt aan de takken van het vorige jaar. De knoppen zitten direct onder de bloemschermen van het afgelopen jaar. Dus als de plant wordt gesnoeid en veel takken worden weggeknipt zal de plant minder bloeien, maar ze zal daarentegen wel harder groeien.
Als deze planten wat ouder worden en slechte oude takken te zien geven, kan men overwegen toch te snoeien. Dit kan het best door een aantal oude en zwakke takken geheel af te knippen tot op 5 cm boven de grond. Uitdunnen dus, zodat de blijvende takken meer licht en ruimte krijgen.
Oude bloemen verwijderen:
Deze soorten niet snoeien dus, maar alleen de oude bloemen afknippen.
Voor de plant zelf maakt het niet uit of de oude uitgebloeide bloemen al in september of pas in april/mei worden afgeknipt. U moet wel oppassen, dat u de aanzet van de nieuwe knoppen, die vlak onder de uitgebloeide bloem zullen verschijnen, niet mee afknipt. Dus zo hoog mogelijk, net onder de bloem, knippen !

Er zijn redenen om de oude bloemen pas in het voorjaar na de laatste nachtvorsten te verwijderen, namelijk:
–                     Verdorde bloemschermen of -bollen hebben wel degelijk de nodige sierwaarde tijdens de winter. Vooral als er rijp of een laagje sneeuw op de bloemen ligt.
–                     De oude bloemen kunnen goed voor steun zorgen als de plant in het voorjaar, van maart  tot half mei, tegen late nachtvorst moet worden beschermd. Noppenfolie of vliesdoek wordt over de plant getrokken en de oude bloemen beschermen de jonge scheuten tegen afbreken.
–                     Nadat de nieuwe knoppen, van eind februari tot in maart, gaan uitlopen is het veel gemakkelijker te bepalen tot hoever de stengels kunnen worden afgeknipt. Dat moet namelijk gebeuren tot een klein stukje boven de bovenste nieuwe knoppen. De bovenste knoppen hebben de meeste bloeikansen.

Als de plant echt te groot wordt naar uw zin en u vindt het niet erg dat er een jaar geen bloemen zijn, is het wel mogelijk om bij deze soorten de plant in een keer flink terug te snoeien.
Er zijn overigens variëteiten van de macrophylla soort die juist wel heel goed gesnoeid kunnen worden. Dat zijn de cultivars, die ook op eenjarig hout bloeien. Ze worden de laatste jaren steeds meer commercieel in de markt gezet.

Dan hier nog het “langste dag verhaal”.
Dit kan van toepassing zijn in het geval de struik wat onooglijk is geworden
(bijvoorbeeld met lange uitschietende stengels).
De bloemknoppen voor het volgende jaar worden vaak al gezet iets na de langste dag (ca. 21 juni). Deze bloemknoppen komen altijd aan het hogere deel van de stengels.
Als u nu bij de plant de hogere stengeldelen gaat afknippen (vóór die langste dag !), gaat de plant de nieuwe bloemknoppen maken aan de afgekorte stengels. De nieuwe knoppen verschijnen lager. Combineer dit met wortelsnoei (zie onderstaand) en u hebt de plant in één keer een stuk kleiner gemaakt. Wortelsnoei toepassen is nodig om de plant volgend jaar niet weer lange uitschietende stengels te laten krijgen.

Hydrangea paniculata
Hydrangea arborescens.

DSCN0320
             Bij deze arborescens ‘Annabelle’  is een jaarlijkse snoei wel wenselijk.

Veelal wordt geadviseerd deze soorten jaarlijks te snoeien maar ook hier is het niet dringend noodzakelijk. Ze reageren overigens wel goed op een jaarlijkse snoeibeurt.
De bloemknoppen van deze planten verschijnen namelijk aan de nieuwe takken van dat jaar.
Bij de arborescens kunnen de stengels worden terug geknipt  tot 15 of 20 cm. Soms laat men ook wel een aantal stengels wat hoger.

Als de takken jaarlijks stijl de lucht in schieten is het raadzaam tevens wortelsnoei toe te passen. De takken van de arborescens soort zullen wat minder stevig zijn, zodat het aan te bevelen is vóór de bloeiperiode de takken door middel van groene stokken te ondersteunen en aan te binden, rondom draad spannen.
De takken zullen de grote bloemen bij zware regenval namelijk niet kunnen dragen en de struik zal daardoor een wat slordig uiterlijk krijgen.

Bij de paniculata is de methode van het snoeien hetzelfde als bij rozenstruiken:  knip de helft van de takken terug tot twee of drie knoppen, bij voorkeur met als bovenste een “buitenoog” (een naar buiten wijzende knop)  en knip de andere helft (de oudere en zwakkere takken) terug tot op 5 cm. boven de grond.  Als U zich niet aan deze strenge regels voor het snoeien houdt en gewoon alle takken tot 15 of 20 cm boven de grond afknipt, zal de struik er in de komende zomer heus ook goed uitzien !

Snoeien van de planten na de winter, vóór half april.
Zoals al gezegd, snoei is ook hier niet dringend noodzakelijk. Als de planten ongemoeid worden gelaten, kunnen ze uitgroeien tot indrukwekkende struiken. Zie de onderstaande foto. De bloemen zullen wat kleiner zijn, maar ze komen vaak wel met honderden.
Als u de struik niet al te groot wilt laten worden, is ook hierbij wortelsnoei aan te bevelen.EverestOngesnoeid          Hebt u ruimte in de tuin  en wilt u drie maanden lang honderden
bloemen: dan
  een paniculata niet snoeien !  

Hydrangea anomala petiolaris
Hydrangea seemannii  (klimhortensia’s)

Bij de klimhortensia’s is snoei niet nodig. Misschien wilt u zo nu en dan een tak, die wat vreemd groeit, wegknippen. Dat kan natuurlijk. Maar pas op, dat u niet alle (korte) takjes die van de gevel af groeien gaat wegknippen. Dan knipt u de takken af, waaraan de bloemknoppen komen !

Hydrangea aspera
Hydrangea villosa
Hydrangea heteromalla.

Dit zijn de wat grotere struik- of boomhortensia’s, die bedoeld zijn om in uw tuin hun prachtig bloeiende omvang te tonen.  Snoei is daarom eigenlijk overbodig. Hooguit een enkele tak wegknippen om de vorm naar uw zin te laten zijn. Zoveel meer takken worden weggeknipt, zoveel minder bloemen zullen in de zomer verschijnen !

 

 

Wortelsnoei.

Als u vindt dat de groei van de plant geremd zou moeten worden, kunt u dat realiseren door wortelsnoei toe te passen. Dit kan door met een scherpe schop rondom de plant de wortels door te steken. Naarmate dit dichter bij de plant gedaan wordt, zal de groei meer worden geremd.
Wortelsnoei kan men het best toepassen in de maanden maart of april, maar kan ook later.