Vorstgevoeligheid

Bijna alle hortensia’s zijn goed winterhard. Dat wil zeggen, dat de takken en gesloten knoppen niet dood vriezen. De plant zal niet te gronde gaan door vorst.

Het kan evenwel gebeuren, vooral bij kuipplanten, dat de grond waarin het wortelgestel zich bevindt geheel bevriest. Bij schraal weer, wind en uitdrogende vrieskou, kunnen takken en knoppen dan verdrogen, omdat de wortels geen vocht meer aanvoeren. Dit kunt u voorkomen door de plant “in te pakken” in noppenfolie (bubbeltjesplastic) of vliesdoek. Vooral in de eerste winter, na het planten, is deze bescherming nodig. Een kuipplant kunt u overigens het best binnen een koel en licht plaatsje geven.

Bevriezing van reeds open gekomen bloemknoppen

Als u zeker wilt zijn van een rijke bloei in de komende zomer is bescherming vooral ook van belang voor de reeds uitgelopen knoppen.
De meeste hortensia’s laten hun knoppen al vroeg in het jaar uitlopen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk door een nachtvorst worden overvallen. Als er in het voorjaar vorst aan de grond wordt voorspeld is het verstandig de bloemknoppen te beschermen, zodat u later van een rijkere bloei kunt genieten.
U pakt de struik in met noppenfolie of vliesdoek. Zorg er voor, dat het doek of folie niet direct op de knoppen rust, want dan bevriezen ze toch. Plaats wat stokken rond de plant en laat de oude bloemen van vorig jaar zitten !

Het is overigens niet zo, dat u helemaal geen bloemen zult krijgen als uitgelopen knoppen bevriezen. De meeste hortensia’s zullen weer opnieuw gaan uitlopen. De bloemenpracht is bij deze vorstschade wat minder en later.