Hydrangea macrophylla ‘Renate Steiniger’

RenateSteiniger

De ‘Renate Steiniger’ is een middelgrote compact groeiende struik, die tot 1,25 meter hoog zal worden. Wordt ook wel kortweg als ‘Renate’ aangeboden. Ze behoort tot de bolbloemige hortensia’s , die worden gekenmerkt door grote, ronde bloeiwijzen van overwegend steriele bloemen. Deze in 1964 door August Steiniger, Duitsland, geïntroduceerde plant wordt door veel specialisten de allerbeste blauwe hortensia genoemd.
De plant wordt zeer veel gekweekt, omdat ze zeer groot bloeiend is en de bloemen gemakkelijk blauw kleuren. De steriele bloemen staan in grote schermtrossen met een doorsnee van vaak meer dan 15 cm., de bloemblaadjes hebben een gezaagde rand en zijn roze of blauw.
Wordt de plant geplaatst in zure grond (lage pH-waarde) dan zullen de bloemen paarsachtig blauw kleuren. Toevoeging van aluminiumsulfaat op het juiste tijdstip is daarbij van belang (zie ons informatieblad). Als de plant in kalkrijke grond staat, zal ze rozerood worden. De bloeitijd is  juli – september. Ze is zeer winterhard.